AOFA X UKT: HUMAN NATURE

Photo by Iida Jauho & Minka Virtanen

HUMAN NATURE 18.7. & 20.7.2019 @ Maunula, KeskuspuistoūüĆ≤, Helsinki

Human Nature sai alkunsa halusta tutkia hypeä, luontoa, itseä ja ihmistä. Harjoitusprosessissa jokaisen tekijän pyrkimyksenä oli tutustua itseensä ja muuhun työryhmään.
Esitys oli jatkumoa viime kesänä Ylioppilasteatterin studiossa järjestetylle Exploring Utopia 24/7 -festivaalille. Festivaalin lähtökohtana oli tutkia inklusiivisuutta ja rajattomuutta. Yötä päivää auki olleet ovet toimivat vertauskuvana internetille, joka ei koskaan nuku. Human Naturessa halusimme pysähtyä hoivan ja rauhan teemojen äärelle. Tästä johtuen esitys tapahtui vain kahdesti.

Human Nature oli myös Association of Free Associationin ja Uuden kaupungin teatterin ehdotus esittävän taiteen ryhmien väliseen solidaarisuuteen perustuvasta tuotantomallista. Teos kuuluu kummankin ryhmän taiteelliseen ohjelmistoon ja se toteutetettiin yhteisillä resursseilla.

Human Nature started from a desire to explore hype, nature, oneself and human. During the rehearsal period the aim was to get to know oneself and others in the group. Human Nature was a continuum to last summer’s Exploring Utopia 24/7 -festival which was held at Ylioppilasteatteri. The festival explored inclusiveness and limitlessness. The doors that were kept open day and night acted as a metaphor for the internet that never sleeps. This time we wanted to stop for a while to examine the themes of care and peace. For this reason the performance happened only twice.

Human Nature was a proposal from Association of Free Association and Uuden kaupungin teatteri to share a solidarity-based platform between groups working in the field of performing arts. The piece belongs to both of the groups programme and was made to happen with common resources.

TY√ĖRYHM√Ą:

Petri From on muusikko ja taiteentekijä Helsingistä. Petri on tehnyt äänisuunnittelua ja musiikkia rajojarikkoviin teatteriesityksiin, kuten Ilves-teatterilla viime kesänä esitettyyn Höpönlöpöön. Petriä kiinnostaa ja kauhistuttaa löytää yhteys.

Roosa Himma on helsinkil√§inen sosiologian opiskelija ja feministi, jota kiehtoo t√§ll√§ hetkell√§ tulevaisuudentutkimus, identiteetin hauraus, unista puhuminen ja korg ms2000. Himmaa on vieh√§tt√§nyt viime aikoina H√©l√®ne Cixous’n Medusan nauru, Dario Argenton Phenomena sek√§ Vasili Massin The Spider -elokuva. 

Iida Jauho (s. 1994) on koillishelsinkiläinen, kalliolaistunut graafisen suunnittelun opiskelija, runotyttö sekä esitystaiteilija. Tällä hetkellä häntä kiinnostavat 2000-luvun popkulttuuri, autofiktio ja multimediataide.

James Kokko on elämäänsä kymmenen vuotta sanoittanut tee-se-itse rap-artisti ja teinibändin solisti. Kaupungilta (Kallio) maalle (Kumpula) muuttanut esitystaiteen sivustaseuraaja ja asumisyhteisössä loikoilija tahtoo ymmärtää ja yllättyä.

Tuomas Lehti on ihmisten ja muidenkin aitojen, miksei ep√§aitojenkin tumaisten m√∂ngert√§jien, mutta lajityypillisesti kuitenkin hieman keskittyneemmin ihmisten asioista kiinnostunut osa-aikainen hutkija. Herk√§sti vatsanpuruja aiheuttava sanayhdistelm√§ ‚Äė‚Äôihmis-luonto‚Äô‚Äô ihmetytt√§√§ Tuomasta kaikessa sen hirvi√∂m√§isess√§ liikkeess√§, eik√§ v√§hiten my√∂sk√§√§n sen ymp√§rill√§ singahtelevien musertavien latautuneisuuksien vuoksi. T√§t√§ mahdotonta limal√∂ller√∂√§ olisikin kenties syyt√§ l√§hesty√§ ilon kautta, my√∂nt√§en, varoen. On hassua teeskennell√§ esityksi√§ ja olla nettisivuilla.

Michelle Orenius (s. 1992) on kirjoittaja ja esitystaiteilija, joka on t√§ll√§ hetkell√§ kiinnostunut graffiteista ja Pohjois-Norjaan muuttamisesta. Orenius on ty√∂skennellyt performanssitaiteen parissa, tekee satunnaisesti n√§yttelij√§n t√∂it√§ ja opiskelee dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa. 

Miina Penttinen (s. 1994) on teatterin parissa epäonnistuneesti aikuistunut esitystaiteilija ja näyttelijä, jota kyllästyttävät mm. perinteiset esitysmuodot, teatterin eksklusiivisuus, (piilo)rasistiset, fasistiset, sovinistiset, patriarkaaliset ja heteronormatiiviset stereotypiat, sekä aristoteelisen draaman vaatimus. Lohtua ja hupia elämään tuovat rakkaus, ystävät, yhteisöllinen asuminen, juhlat, ilmastoaktivisti Greta Thunberg sekä työstäkieltäytyminen performanssina ja vallankumouksena.

Anna Pesonen (s. 1995)  puusepp√§, labyrintin rakentaja sek√§ innovaattori. Pesonen tahtoo litisty√§ kiveen, kavuta rosoista kallion reunaan,  j√§tt√§√§ m√§√§rittelemisen v√§hemm√§lle ja tunnustella menem√§√§n. On t√§rke√§√§ etteiv√§t ripustukset roiku ja kaikelle annetaan sen tarvitsema tila. K√§siss√§mme on kaikkien aikojen kes√§, vaihdetaan siis Fomo Jomoon. N√§hd√§√§n pian mets√§ss√§ omissa kengiss√§mme tai ihan jonain toisina. 

Minka Virtanen (s. 1994)  on viilett√§j√§. H√§n luovii esiin asioita jostakin toisesta ulottuvuudesta, joita me muut emme niin herk√§t hahmot pysty viisareillamme aistimaan. Virtanen saa taikuuden vaikuttamamaan luonnolliselta ja kaiken vaikuttamaan taikuudelta. Mit√§ tahansa Virtanen keksiik√§√§n ilahduttaa se kaikkia todistajia, niin kanssael√§ji√§ kuin ohikulkijoitakin. Virtanen on niin kovin vahva ja niin villisti herkk√§. 

Lisäksi tekijöinä Samuli Hokkanen, Ilta Julia, Helinä Kumpulainen, Pauli Nykänen, Ilana Palmgren ja Tove Ström.

Esiintymässä myös Claudia Broder, Joona Luoto, Anna Kankila, Ronja Kuoppamäki, Vilma Paananen, Hilkka Saarela, Denisa Snyder ja Uniluoto.

Muita teoksen toteuttamiseen osallistuneita ja auttavina käsinä toimineet: Jenna Jauhiainen, Martta Jylhä, Pauli Patinen, Aliisa Rinne ja Anna Suoninen.

Directed and edited by Ville Koskinen
Cinematography by Lauri Elstelä & Haliz Yosef
Music by Panu Räisänen & Vaaleet


Thanks: Joona Hautaniemi, Inna Huttunen & Teo Tornberg